Proiecte imobiliare
Blocuri
Scurt istoric - partea I:
- In timpul Imperiului Roman cei instariti material locuiau in case unifamiliare (domus), iar cei mai saraci locuiau in cladiri asemanatoare blocurilor (insulae), ce aveau intre 3 si 7 etaje. Datorita riscului ridicat de prabusire, Imparatul Augustus a limitat inaltimea blocurilor la 21m, iar dupa Marele Incendiu al Romei (anul 64 d Hr.) Imparatul Nero a redus limita la 18m.
- Dupa a doua jumatate a secolului 19-lea, Presedintele Frantei (Napoleon al III-lea), a pus in sarcina Baronului Haussmann reconstruirea Parisului. Acesta a lucrat intre 1853 si 1870, dupa care a fost dat afara, dar proiectele au continuat pana in 1927. Ca si caracteristica, blocurile aveau 7 etaje, aceeasi inaltime , culoare si erau construite din aceleasi materiale.
- In anul 1925 Charles-Édouard Jeanneret-Gris, denumit "Le Corbusier" a prezentat - - Plan Voisin" - un proiect de reamenajare a Parisului care implica demolarea unei mari parti a orasului, la nord de Sena si construirea unor blocuri de 60 de etaje. Acest plan nu a fost finalizat, dar, conceptul de "blocuri in parc" a influentat dezvoltarea in majoritatea oraselor mari din Europa.
Partea a II- a: Romania inainte de ‘89
- Denumirea de bloc a devenit populara in perioada interbelica.
In perioada comunista, s-au construit in Romania aproape 3 milioane de apartamente, cu un regim maxim de inaltime de P+12E.
- Gheorghe Gheorghiu Dej a inceput o era de dezvoltare rapida, construind fabrici si blocuri la coloniile muncitoresti din jurul acestora.
In zonele industriale, intre ‘50 - ‘70 s-au construit camine de nefamilisti cu bai si bucatarii comune.
- Spre sfarsitul anilor ‘60 a inceput fenomenul de indesire. Nu se stie daca initiativa a fost a lui Gheorghe Gheorghiu Dej sau a lui Nicolae Ceausescu. A crescut limita regimului de inaltime a unor blocuri, a redus distanta minima intre fatade, iar pe spatiile verzi din proiectul initial au rasarit alte blocuri.
- Vizitele din China si Coreea de Nord precum si cutremurul din ‘77, l-a determinat pe Nicolae Ceausescu sa ordone demolarea centrelor oraselor si construirea de blocuri pe bulevarde.
Blocurile - Suceava
- Intre anii ‘55 si ‘90 in municipiul Suceava s-au construit cca 35000 de apartamente. - Dupa ‘60 au aparut 8 cartiere dupa cum urmeaza: Areni (2200 ap); Zamca (1200 ap); Ansamblul Stefan Ce Mare (1600 ap); Mihai Viteazul (2300 ap); George Enescu (8000 ap); Ana Ipatescu (2200 ap); Marasesti (2200 ap); Marasesti (7600 ap); si Obcini (5000 ap).
- ‘54-‘55 a inceput construirea condominiilor pe strada Armeneasca si pe Ion Creanga, cu cate 2 blocuri pe fiecare strada;
- ‘55-‘58 pe Mihai Viteazul s-au construit 8 blocuri cu cca 100 ap;
- ‘61-‘63 s-a ridicat blocul turn de pe esplanada si ansamblul din Centrul Sucevei;
- ‘70-‘75 s-a construit cartierul George Enescu intre Marasesti, Centru de Calcul si satul Sfantu Ilie;
- Dupa ‘78 incep constructiile in cartierul Zamca;
- ‘78-‘90 cartierul Burdujeni, fiind considerat la acea vreme un cartier muncitoresc;
- in anii ‘80 se completeaza cu 300 de apartamente ansamblul Stefan Cel Mare si Petru Rares;
- Intre ‘85-‘93 s-a ridicat cartierul Obcini cu cca 6000 de ap.
Incepand cu anul 1960, au aparut primii dezvoltatori imobiliari, atat pe segmentul civil cat si in cel industrial. Acest fapt a imbunatatit activitatea in domeniul constructiilor, devenind mult mai sistematizata si organizata.